SINOPSIS NASKAH DRAMA SEPASANG MERPATI TUA

  • No Comments

Ramlee pun tikar boleh terbang, takkan sekarang ni tak boleh! Lihat contoh yang Abang Ad berikan antara Babak 2 dan Babak 3. Demikian juga dengan dialog yang anda tulis, mungkin tidak diikuti sepenuhnya oleh pelakun. Make writing an element of worship and avoid defamation. Sesama kita dan juga terhadap orang tidak perlulah kita menipu. Sebab dipanggil para buang kerana barang-barang yang jarang digunakan disimpan disitu. Tapi saya rasa kecewa dengan sesetengah stesen radio yang tidak begitu komited dalam hal penerbitan drama radio.

Hebat betul cerita Melayu sampai orang putih pun tiru! Filem-filem tersebut memangnya tidak layak untuk dibandingkan dengan filem-filem Melayu. Kita harus bergerak maju seiring dengan orang lain. Mencari wang atau mencari nama? Kalau dalam skrip anda ada adegan orang terbang, orang jatuh melayang dari bangunan, kereta remuk kemalangan, orang berjalan atas air,orang sedang dijilat api dan sebagainya, terpulanglah pada kreativiti pengarah dan jurukamera. Cikgu Halim seorang guru Bahasa Melayu. Perkara ini adalah baik untuk anda menulis dengan lancar kerana anda seolah-olah mempunyai ikon yang sedang anda fokuskan.

Kita tidak perlu lagi kedekut dan mengamalkan sikap ketinggalan zaman. Walaupun pihak bertanggungjawab puas berusaha, bekalan elektrik tidak juga pulih hinggakan jam sepuluh malam. Orang-orang begini adakalanya menjadi ikon kepada masyarakat terutamanya golongan muda yang bakal menjadi pewaris masa hadapan. Persembahan silat, wayang kulit, ghazal parti dan hadrah adalah persembahan seni yang sering diadakan ketika kenduri perkahwinan.

Ramai orang sibuk, mana ada masa hendak mendengar radio.

Kalau anda seorang yang kuat ingatan, mungkin anda boleh terus menulis dialog. Patutlah dipanggil raja sehari! Cikgu Halim orang Kodiang.

  ASCHARYAM GEMINI EPISODES

Yang peliknya Abang Ad tidak pernah menalipon Kak Yah menyatakan hasrat! Kueh-mueh juga bermacam-macam jenis.

Teater Sangbala di Sumber

Kecuali sesuatu peralatan khusus sahaja perlu dicatatkan jika diperlukan untuk sesuatu babak itu. Sekali lagi Abang Ad ingatkan: Pekerja yang paling penting didalam majlis kenduri ialah ketua tukang masak yang dipanggil Tok Gerau dan ketua mengangkat hidangan makanan yang dipanggil Ketua Mentara. Tahniah kerana telah selamat menjalankan ibadah haji.

Hubungan Abang Ad dengan Cikgu Halim bertambah erat.

Bukti bahawa drama dan penulisan skrip drama radio masih diminati ialah bila Abang Ad membuka e-mail, banyak pertanyaan dari peminat-peminat yang Abang Ad boleh agak berapakah usia mereka dengan melihat alamat e-mail mereka. They just need quality stories to entertain them. Sesungguhnya zaman tersebut sudah jauh berbeza dengan ketika ini.

Getting some kind of validation and recognition, perhaps notoriety and fame. Kalau ceritanya sememangnya tidak logik seperti sesetengah filem komedi P. Kalau cerita lagenda seperti Aladdin atau cerita-cerita dari Tales Of Arabian Nights tak kisahlah kalau Melayu pun ada buat cerita, orang putih pun ada, Hindustan pun ada.

Blog Terproteksi › Masuk

Tetapi harus diingat, jika sesuatu perkara itu penting dan anda rasakan jika perkara itu tidak dimasukkan didalam cerita anda, ianya akan mencacatkan jalan cerita, merpait pengarahannya anda tulis dengan detail dan teliti. Ini kata kita, orang lain?

Tapi bila sebut Affrini Adham atau lebih dikenali sebagai Pak Affrini, ramai yang mengenalinya. Orang-orang yang begini mempunyai cita-cita yang besar-besar adakalanya melangkaui cita-cita golongan lain. Kalau pun ada kisah buruk mengenai seseorang itu, seeloknya tak perlulah kita tonjolkan kerana yang baiknya juga masih banyak.

  CHUPULU KALASINA SUBHAVELA SERIAL EPISODE 68

PENULISAN SKRIP DRAMA RADIO/TV/FILEM

Kalau produk tidak tulin, orang akan tahu!. Kalau anda pernah mengikuti krew produksi mengadakan penggambaran, tentu mudah bagi anda untuk menulis pengarahan skrip.

Logiknya jika kita mendail, ia akan mengambil masa lima enam saat untuk sampai ketalian penerima.

Sebagai seorang pencinta drama radio Abang Ad sokong sepenuhnya usaha KedahFM dan sanggup bekerjasama samada sebagai penulis skrip atau memberi khidmat nasihat. Begitu juga dengan drama Qalesya yang ditayangkan disaluran Astro berjaya menarik minat penonton untuk melekat dikaca TV kerana disiarkan lima kali seminggu. Tapi kalau bukan cerita lagenda, orang putih pun ada, kita pun ada rasa pelik jugalah.

Cerita ini pada pengamatan Abang Ad bergantung kepada tujuh watak sinopssis semuanya memainkan peranan utama bagi menguatkan drama tersebut. Thiagarajah, Mr Ganesan, Mr. Tidak tahulah samada pengendali stesen radio sekarang tidak kreatif atau atas alasan lain.

Simpang empat membawa erti simpang dan liku-liku kehidupan seharian yang akan diutarakan melalui rancangan tersebut berkonsepkan 1Malaysia. Tetapi apa nak dram, kita tak punya apa-apa kuasa dan kepentingan!

Begitu juga dengan Abang Ad.